Wat is licht?

Licht, zoals wij dat waarnemen, is niets anders dan reflectie. We kunnen iets zien omdat er licht op valt, het reflecteert dus het licht van de bron. Licht op zichzelf is niet zichtbaar en niet tastbaar. Ook de weg die het licht van de bron naar het oppervlak gaat kunnen wij niet waarnemen. Wel kunnen wij de lichtbron waarnemen, zoals de zon of de maan.

Daglicht, licht dat afkomstig is van de zon, wisselt voortdurend van sterkte. Ook de kleursamenstelling verandert continu. Op een koude winterdag is de kleur blauwig, terwijl deze op een warme zomerdag meer oranje/ rood is.  Het daglicht is dus van grote invloed op onze indruk van de omgeving door verandering van de kleursamenstelling, zoals bij sneeuw, mist, zon of regen.

 

De lichtbron

Lichtbronnen zijn dingen die licht afgeven. Een lichtbron kan zowel natuurlijk als kunstmatig zijn. Een bekend voorbeeld van een natuurlijke lichtbron is de zon. Natuurlijke lichtbronnen zijn alle lichtbronnen die niet door de mens zijn gemaakt. Kunstmatige lichtbronnen zijn de lichtbronnen die zijn gemaakt door mensen. Deze lichtbronnen worden vaak gebruikt om bij te verlichten, omdat enkel daglicht dan niet (voldoende) voorziet. Er zijn veel verschillende kunstmatige lichtbronnen. De keuze voor een lichtbron is afhankelijk van meerdere factoren, zoals onder andere de gewenste lichtsterkte en de kleurtemperatuur.

 

De kleur

Bij de kleur van licht wordt onderscheid gemaakt tussen de kleurtemperatuur en de kleurweergave. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Opvallend is dat een warmere kleur een lagere kleurtemperatuur heeft.

Temperatuur in K Omschrijving
1200 kaarslicht
2000 zonsopkomst/ zonsondergang
3200 halogeenlamp
3500 één uur na zonsopkomst
5600 standaard daglicht
6000 middagzon
6500 helder blauwe hemel

 

Echter kunnen lichtbronnen met eenzelfde kleurtemperatuur een andere kleurweergave hebben. Dit komt omdat de samenstelling van het spectrum anders kan zijn, oftewel de kleuren die in het licht zitten.

De kleurweergave van een lichtbron wordt weergegeven door de CRI of Ra- waarde. Een lichtbron met een waarde van 100 geeft alle kleuren optimaal weer. Hoe lager de Ra- waarde, hoe slechter de kleuren worden weergegeven. De Ra- waarde geeft niet aan welke kleuren worden weergegeven. Normaal gesproken voldoet een lichtbron met een Ra- waarde van 80 of hoger prima.

Zie hieronder het verschil in de kleurweergave bij verschillende waarden.

 

 

Bovenstaande getallen geven wel wat aan, maar de beleving van licht is persoonlijk. U zult daarom nog steeds moeten bepalen welk licht u als prettig ervaart in verschillende omstandigheden.

 

Lichtsterkte

Tegenwoordig wil men graag een hoge lichtopbrengst met een zo laag mogelijk energieverbruik. Het rendement van een lamp wordt weergegeven in Lumen/ Watt.

 

Wattage

Het aantal Watt van een lamp is de hoeveelheid energie die verbruikt wordt door de lamp.

 

Lumen en lux

De hoeveelheid licht in de lichtbron wordt Lumen genoemd. Het aantal Lux geeft aan hoeveel licht er op een bepaalde oppervlakte valt, dus de lichtsterkte zoals die wordt waargenomen. Deze kan worden gemeten met een lux meter.

100.000 lux Hoogzomer zonder bewolking, midden op de dag
2.000 lux Midwinter, bewolkt, midden op de dag
500 lux Schemer, op het moment dat de verlichting van de auto aan gaat
1 lux Middernacht, volle maan, heldere hemel

 

 

Bron: lampenonline.com