Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Het aftrekpercentage van de Energie-investeringsaftrek is met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 verlaagd tot 55%. Gemiddeld levert de EIA 13,5% voordeel op. Naast zorgt de energiezuinige investering ook voor een lagere energierekening.

In 2017 is er €166 miljoen beschikbaar voor de EIA. De EIA moet binnen 3 maanden na het geven van de opdracht gemeld worden, Voorstellen voor 2018 kunnen ingediend worden tot 1 september 2017.

Wilt u ook aanmerking voor subsidie? Bekijk dan de Milieu- en Energielijst 2017

Onderstaande maatregelen zijn voorbeelden van de huidige maatregelen m.b.t. verlichting die kunnen worden getroffen om in aanmerking te komen voor de EIA. Bekijk voor alle maatregelen de Milieu- en Energielijst.

Besparingssysteem voor verlichting (bedrijfsmiddelcode 210502)

Bestemd voor: 
het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie of reagerend op veegpulsen,

en bestaande uit: 
licht- of bewegingssensoren, schakel- of regeleenheid, (eventueel) veegpulsregeling, (eventueel) dimregeling.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 150 per sensor.

 

LED- verlichtingssysteem voor verlichting (bedrijfsmiddelcode 210506)

Bestemd voor: 
verlichting in of bij bedrijfsgebouwen,

en bestaande uit:
LED-armatuur anders dan met LED-buizen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W.

De specifieke lichtstroom dient gemeten te zijn conform LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen. Onder de specifieke lichtstroom wordt hier verstaan de verhouding tussen lichtstroom van het verlichtingssysteem (in lumen) en het daartoe opgenomen elektrische vermogen (in Watt). Metingen op grond van LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen, dienen verricht te worden door geaccrediteerde instellingen, waarbij elektrische- en fotometrische metingen specifiek in de accreditatie-scope van betreffende instelling dienen te zijn opgenomen. De powerfactor van het verlichtingssysteem moet ten minste 0,90 bedragen.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA  in aanmerking komt bedraagt € 25 per 1.000 lumen door de armatuur gegenereerde lichtstroom.

Toelichting:
Een externe sensor kan mogelijk  in aanmerking komen onder code 210502.

 

LED- buis voor verlichting (bedrijfsmiddelcode 210506)

Bestemd voor: 
verlichting in of bij bedrijfsgebouwen,

en bestaande uit: 
systeem van LED-buis in combinatie met een externe driver.  De specifieke lichtstroom van de LED-buis dient ten minste 120 lm/W te bedragen.

De specifieke lichtstroom dient gemeten te zijn conform LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen. Onder de specifieke lichtstroom wordt hier verstaan de verhouding tussen lichtstroom van het verlichtingssysteem (in lumen) en het daartoe opgenomen elektrische vermogen (in Watt). Metingen op grond van LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen, dienen verricht te worden door geaccrediteerde instellingen, waarbij elektrische- en fotometrische metingen specifiek in de accreditatie-scope van betreffende instelling dienen te zijn opgenomen. De powerfactor van het verlichtingssysteem moet ten minste 0,90 bedragen.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 20 per LED buis.

Toelichting:
Een externe sensor kan mogelijk  in aanmerking komen onder code 210502.